Voorkom schade aan lading, voertuig en menselijk leed!

Tips bij het zekeren van lading


LadingzekeringGoed stuwen en op de juiste wijze vastzetten van lading zijn essentieel voor een veilig transport. Lading die niet goed is vastgezet kan een gevaar zijn voor anderen en voor uzelf. Hiernaast kan de bestuurder bij onvoldoende of verkeerde ladingzekering een fikse boete verwachten.

Een slecht gezekerde lading kan van het voertuig vallen en hierdoor een verkeersopstopping of ongeluk veroorzaken. Daarnaast kan de bestuurder bij hard remmen of bij een botsing zelf gewond raken. De besturing van een voertuig wordt beïnvloed door de manier waarop de lading op het voertuig is verdeeld of gezekerd, waardoor het moeilijker wordt het voertuig onder controle te houden.

LadingzekeringOm schade aan lading, voertuig en menselijk leed te voorkomen dient u uw lading dus juist te zekeren. 

Hoe zeker je lading op de juiste manier?

Wij geven u graag een aantal tips voor het zekeren van ladingen:
(Bron: Europese commissie directoraat-generaal energie en vervoer)

  • Voordat het voertuig wordt geladen, dient u te controleren of de laadvloer, de voertuigopbouw en alle materiaal voor het zekeren van de lading ongeschonden en stevig zijn. 

  • Zeker de lading zodanig dat deze niet kan wegschuiven, wegrollen, zich verplaatsen door trillingen, van het voertuig vallen of het voertuig doen kantelen. 

  • Bepaal wat voor de betreffende lading de beste zekeringmethode is (opsluiten, fixeren, direct zekeren, neersjorren, vastzetten met twist-locks of combinaties van deze). 

  • Controleer of de adviezen van de fabrikant van het voertuig en van het materiaal om de lading te zekeren worden opgevolgd.

  • Controleer of het materiaal waarmee de lading wordt vastgezet is afgestemd op de omstandigheden tijdens de reis. Noodstops, sterk uitwijken voor een obstakel, slechte weg- of weersomstandigheden moeten worden gezien als omstandigheden die zich waarschijnlijk zullen voordoen tijdens een reis. Het zekeringmateriaal moet deze omstandigheden kunnen doorstaan. 

  • Telkens wanneer de lading wordt (af)geladen of opnieuw verdeeld, dient de lading nagekeken te worden. Controleer op over belading en slecht gebalanceerde gewichtsverdeling voor het starten. Zorg ervoor dat de lading zodanig is verdeeld dat het zwaartepunt van de totale lading zo dicht mogelijk bij de lengteas ligt en zo laag mogelijk wordt gehouden: zwaardere goederen onderaan, lichtere goederen bovenaan.

  • Kijk de zekering van de lading regelmatig na tijdens de reis. De eerste controle kan het best gedaan worden na enkele kilometers te hebben gereden, op een plaats waar veilig kan worden gestopt. Daarnaast moet de zekering ook worden gecontroleerd na hevig remmen of andere abnormale situaties.

  • Gebruik overal waar mogelijk materiaal dat de ladingzekering ondersteunt, zoals antislipmatten, loopplanken, banden en hoekstukken.

  • Zorg ervoor dat de middelen waarmee de lading wordt gezekerd de vervoerde goederen niet beschadigen. 

  • Rij soepel, pas uw snelheid aan de omstandigheden aan om plotselinge veranderingen van rijrichting en hevig remmen te vermijden. Als u deze raad opvolgt, zullen de krachten die door de lading worden uitgeoefend laag blijven en zou u geen problemen mogen ondervinden.

Programma ladingzekering

Naast het op de juiste manier zekeren van lading is het ook belangrijk dat u de juiste producten gebruikt. Wij helpen u hier graag bij met kwalitatieve programma ladingzekering producten die we continu testen op betrouwbaarheid. Zo garanderen wij dat de vastzetmiddelen en bevestigingspunten de capaciteit hebben die ze behoren te hebben. Hierbij geven wij technische ondersteuning en advies en delen wij onze kennis door het geven van trainingen en het organiseren van gratis seminars.

Meer informatie over lading zekeren?

Wilt u specifiekere informatie over hoe u bepaalde lading juist kunt zekeren? Bekijk de informatiefolder ladingzekering of neem contact op met onze productspecialist Niels Bouwmeester via +31 (0)88 130 66 90.Aluflex

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie