IMBEMA bestaat 70 jaar

02-05-2017 Imbema Groep


Tags
Het eerste kantoor van IMBEMA in Haarlem

Het is 1947 in Nederland, veel bouwwerken en infrastructuur zijn door de Tweede Wereldoorlog vernietigd of ernstig beschadigd. Maar de Nederlanders tonen veerkracht. Ze krabbelen op en zetten hun schouders eronder. Mede dankzij het Marshall plan wordt het land weer herbouwd. Zo wordt o.a. ondergronds leidingwerk vernieuwd. In de zompige Hollandse grond is corrosie (roest) de grootste vijand van stalen leidingwerk. Een jonge ondernemer uit Haarlem, Jan Bloemers, ziet een oplossing om dat leidingwerk langdurig te beschermen.

Een apotheker in Berlijn

Paul Schade, een apotheker in Berlijn, zag in de jaren ‘20 al dat roestend leidingwerk gevaarlijke situaties veroorzaakte. Lekkages in gasleidingen zorgden in Berlijn voor ernstige ongelukken. Met behulp van bandages en een vet op basis van petrolatum (vaseline), maakte hij een vetband waarmee gasleidingen omwikkeld worden. Het vetband stoot water af en zorgt voor een luchtdichte afsluiting wat corrosie sterk reduceert. Het verlengt niet alleen de levensduur van leidingwerk, maar maakt het distributienetwerk voor gas ook aanzienlijk veiliger. Het vetband van Paul Schade wordt dan ook een groot succes. De Duitse onderneming Chemieprodukte GmbH, tegenwoordig DENSO GmbH, neemt het gepatenteerde vetband in productie.

DENSO®-Band

Jan Bloemers ziet de potentie van het vetband. Hij ziet er dé oplossing in voor de corrosieproblemen bij leidingwerk. Hij start met de import en distributie in Nederland. Zijn onderneming noemt hij toepasselijk Internationale Metaalbescherming Maatschappij, in het kort IMBEMA. DENSO®-Band wordt een begrip in Nederland en de onderneming uit Haarlem groeit gestaag.

Imbema Groep

IMBEMA heeft ambities. De onderneming breidt haar werkterrein flink uit, eerst in de gas- en waterdistributie. Daarna door overnames van bedrijven in verschillende sectoren, zoals de carrosseriebouw, automotive, industrie, scheepvaart en offshore. Het familiebedrijf heeft daarmee een stabiel fundament. IMBEMA wordt al snel Imbema Groep, met verschillende werkmaatschappijen in Nederland, België, Duitsland en Indonesië. Kenmerkend voor de Imbema Groep is het brede palet aan merken van topproducenten uit Europa en Noord Amerika.

Vijf sectoren

Het bedrijf maakte in de afgelopen jaren een transitie door. De marktgerichtheid wordt sterk benadrukt door de focus op vijf specifieke sectoren:

  • Gas, water en energie
  • Bouw en infra
  • Offshore, maritiem en procesindustrie
  • Handel en industrie
  • Mobiliteit

Klant centraal

Na 70 jaar staat de klant in alles nog steeds centraal met als missie het vormen van een brug tussen producent en eindgebruiker. Daarbij staat de inzet van kennis centraal bij het vinden van oplossingen voor vraagstukken binnen deze sectoren. Waar in deze sectoren nog vaak het product centraal staat, legt Imbema de nadruk op een totaaloplossing. De oprichting van Imbema Asset Solutions B.V. is daar het meest recente voorbeeld van. Dit alles onder het credo Slim verbinden!

Roer wordt overgedragen

Het 70-jarig bestaan van Imbema markeert ook een ander tijdperk. Dat van Robert Bloemers als CEO. Vanaf 1 april 2017 is hij CEO af en neemt zijn zoon Alexander het roer over. Robert Bloemers voegt zich dan per direct bij de Raad van Commissarissen. Als commissaris ziet hij toe op de activiteiten van de Imbema Groep.


Gerelateerd aan dit bericht

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie