Keuze juiste oprijbaan erg belangrijk voor de veiligheid

07-03-2017 Imbema Rhiwa Carrosserietechniek


OprijbanenOprijbanen worden gebruikt om een hoogte verschil te overbruggen wanneer een rollend voertuig op of in een ander voertuig geladen moet worden! Bij het kiezen van de juiste oprijbaan dient u rekening te houden met een aantal factoren. Doet u dit niet dan kan de veiligheid in gevaar komen.

Risico’s bij verkeerd gebruik van oprijbanen

Wanneer u een oprijbaan op een verkeerde manier gebruikt kan dat gevaarlijke situaties opleveren met persoonlijke en materiële schade als gevolg. Hierbij moet u denken aan het breken van de oprijbanen, het afglijden van het te laden voertuig, het losschieten van de oprijbanen, het vastlopen van het te laden voertuig etc. Dit wilt u natuurlijk voorkomen!

Tips bij de aanschaf van een oprijbaan

Laat u ten eerste adviseren door een kundig bedrijf. Een specialist moet bij u langs komen om het voertuig, de laadhoogte, type te laden voertuig en gewichtsverdeling te bekijken. Een goede leidraad hierbij is als volgt.

Laadhoogte en lengte

Met behulp van de laadhoogte en de bodemvrijheid bepaalt u de lengte van de oprijbanen.
De laadhoogte x 3,5 is geschikt als oprijhoek voor voertuigen met veel bodemvrijheid en een goed klimvermogen zoals rupsvoertuigen, tractoren en terreinvoertuigen. Voertuigen met weinig klimvermogen en/of weinig bodemvrijheid hebben 5 tot 6 maal de laadhoogte nodig. Dergelijke lange banen gebruikt u voor personenauto’s, vorkheftrucks en schaarhoogwerkers.

Voorbeeld: bij een vrachtwagen met een laadhoogte van 800 mm en een te laden rupskraan heeft u oprijbanen van 2800 mm of langer nodig.

Oprijbanen 
  Oprijbanen 
  Oprijbanen
  Oprijbanen

Draagkrachten

Uiteraard moet u ook kijken naar de gewenste draagkracht. Hierbij zegt het gewicht van het te laden voertuig niet altijd alles. Belangrijke vragen hierbij zijn:
  • Hoe is de gewichtsverdeling? (een vorkheftruck heeft een contragewicht op de achterkant). 
  • Hoe lang zijn de banen en wat is de as afstand of de lengte van de rupsen? 
  • Is er sprake van een puntbelasting?

Loopvlak

Aan de hand van het type band of wiel bepaalt u het loopvlak van de oprijbaan. De juiste keuze van het loopvlak zorgt voor voldoende grip tijdens het op- en afrijden. Wanneer er een verkeerde baan wordt gekozen zal het voertuig, bijvoorbeeld bij veel modder aan de rupsen of bij stalen rupsen, van het loopvlak glijden. 

Loopvlak-oprijbanen   Loopvlak-oprijbanen    Loopvlak-oprijbanen   Loopvlak-oprijbanen

Ander belangrijke punten

  • Hoe kun je banen aan het voertuig zekeren zodat ze niet los schieten tijdens het laden?
  • Wanneer gebruik je scharnierende en opvouwbare opijbanen?
  • Wanneer kies je voor een veersysteem of voor hydrauliek?

Schakel een specialist in!

En zo zijn er nog meer vragen….. Kortom te veel om zelf bij stil te staan en dat brengt ons weer bij stap 1. Schakel een specialist in om zo lang en veilig mogelijk plezier te hebben van uw oprijbanen!

Imbema Rhiwa heeft jaren ervaring in het leveren van aluminium oprijbanen en laadkleppen. Neem voor meer informatie of een afspraak contact op  via: +31 (0)180 33 12 00 / sales@imbemarhiwa.nl. Samen komen wij graag tot een passende oplossing voor uw toepassing.

Voorbeelden

Een aantal praktijkvoorbeelden van oplossingen die Imbema Rhiwa biedt:

Oprijbanen voor het transport van grondverzetmachines

Hydraulisch bedienbare rijbanen 16 tons

Oprijklep op maat voor carrosserie met achterdeuren

Hydraulische laadklep voor het van rolcontainers met plantenAluflex

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie