Ladingzekering seminar: helder, duidelijk en informatief met goede sprekers.

04-12-2017 Imbema Rhiwa Carrosserietechniek


Ladingzkering-seminar-thialf-stadion

Wat zijn de meest voorkomende fabeltjes over ladingzekering? Welke manieren van lading zekeren zijn er? Waaraan moet een opbouw voldoen? Welke verschillen tussen de Duitse en Nederlandse regelgeving omtrent ladingzekering zijn er? Waar kijkt de Landelijke Eenheid naar tijdens een verkeerscontrole? Dit waren enkele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het seminar ‘Ladingzekering’ op 16 november 2017 in het Thialf IJsstadion te Heerenveen. Imbema Rhiwa Carrosserietechniek organiseerde dit seminar met als doel de veiligheid en efficiency binnen het wegtransport te verbeteren. Het seminar was snel volgeboekt door onder andere carrosseriebouwers, transporteurs, grossiers, Rai- vereniging, constructeurs en chauffeurs. Deze verdeling zorgden voor verschillende inzichten en interessante discussies.

Goed opgeleide chauffeurs cruciaal bij het zekeren van lading

Als eerste werden de deelnemers geïnformeerd door Marius van der Valk van Mammoet. Hij liet met behulp van praktijkvideo’s en foto’s  zien waarom het zekeren van lading zo belangrijk is en wat het verschil is als je lading wel of niet zekert. Hiernaast ging hij in op de vraag wie er verantwoordelijk is voor het op de juiste manier zekeren van lading.  ‘De verantwoordelijkheid voor het juist zekeren van lading ligt in Nederland voornamelijk bij de chauffeurs, het goed opleiden van chauffeurs is hierin cruciaal, aldus van der Valk.
 

EN 12642 code XL

Kristof Baeyens van ESTL (een organisatie in België, die onder andere voor opbouwers de officiële certificaten regelt en advies geeft over de opbouw) ging met name in op de technische kant van lading zekeren en waar een opbouw aan moet voldoen. Je moet kunnen aantonen dat een opbouw voldoende sterk is om lading vormsluitend zonder hulpmiddelen zoals spanbanden te vervoeren. Dit kan door een opbouw EN 12642 XL te laten keuren. Dhr. Baeyens liet tijdens het seminar met verschillende filmpjes zien waar je op moet letten om een opbouw geschikt te maken voor een XL keuring en hoe zo’n keuring in zijn werk gaat.
 

De handhaving is behoorlijk aangescherpt

De Landelijke Eenheid sprak voornamelijk over wat zij als handhavende instantie doen tijdens een ladingzekering controle. Iedereen die lading vervoert op de openbare weg dient deze op de juiste wijze te zekeren. De handhaving is sinds 2016 behoorlijk aangescherpt maar er is nog onvoldoende mankracht en kennis aanwezig om controles goed uit te kunnen voeren. Hierdoor gaat het nog wel eens fout en worden er onterechte boetes inzake ladingzekering uitgedeeld. De landelijke eenheid adviseert dan ook iedere boete te toetsen aan de echte regels.

Goed zekeren werkt echt

Wilco van Es ging naar aanleiding van de voordrachten van de anderen in op de verschillen in wetgeving tussen Duitsland en Nederland. De regelgeving rond ladingzekering is in Duitsland behoorlijk uitgebreid. De verantwoordelijkheid voor een correcte ladingzekering ligt in Duitsland niet alleen bij de chauffeur, ook de voertuigeigenaar en de verlader zijn verantwoordelijk. Overtredingen worden met boetes in drievoud bestraft. Van Es: ‘Wanneer u goederen buiten
Nederland transporteert is het dus belangrijk dat u op de hoogte bent van de Europese richtlijnen en dat uw voertuig voldoet aan alle internationale eisen. Zo voorkomt u boetes’. In Duitsland wordt er ook streng gecontroleerd op de juistheid van ladingvastzetmiddelen. Labels worden vaak vervalst. Zorg dus dat u weet hoe een correct label eruit ziet, zodat u zeker weet dat u een gecertificeerd product gebruikt. 

Deelnemers unaniem positief

Het enthousiasme en de energie van de dag komen goed naar voren tijdens de afsluitende borrel. De aanwezigen zijn unaniem positief over het seminar. 

P. Advocaat van Loadlok is zeer tevreden. 
"Het was een leerzame middag, met een goede sfeer waarbij alles tot in de puntjes geregeld was." 

Paul Bogaards van carrosseriebouw Compaan:
"Een helder, duidelijke en informatief seminar met goede sprekers." 

Henri Hornstra van GS Meppel:
"Ik vond het heel goed dat alle verschillende inzichten belicht werden. Wat mij het meest is bijgebleven is dat een paar simpele aanpassingen aan een voertuig het lading zekeren een stuk eenvoudiger en beter kunnen maken."

Ook Thies Elbertsen van Wijlhuizen sprak zijn complimenten uit:
 "Alles was prima geregeld, zeer leerzaam en interessant."

De unieke locatie werd als zeer indrukwekkend ervaren. De rondleiding door het IJsstadion deed de monden van de bezoekers openvallen. Een toplocatie volgens Serge van Wiel B.V. 
  

Ladingzekering seminar gemist?

Vanwege groot animo was het ladingzekering seminar snel volgeboekt. Heeft u het gemist maar wilt u op de hoogte gehouden worden over een volgend seminar stuur dan een e-mail naar: sales@imbemarhiwa.nl.
 

Meer informatie over het zekeren van lading?

Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten via +31 (0)88 – 130 66 90 of vul  ons contactformulier in.Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie